Книжарница НИСИМ Регистрация  Избрани книги  Покупка  
  Начало » Каталог » Публицистика » Регистрация  |  Избрани книги  |  Покупка   
Категории
Антикварни книги (94)
Антропология (8)
Археология (8)
Афоризми (6)
Научно-популярна литература (31)
НОВИ КНИГИ (127)
Биографии и мемоари (102)
География (5)
Детска литература (26)
Етнология, фолклор (9)
Езиково обучение, речници (10)
Eзотерика (7)
Есеистика (13)
Естествени науки (5)
Записи на CD (2)
Здравна и медицинска литература (5)
Изкуство (11)
Изкуствознание (30)
Икономика-> (41)
История-> (164)
Кино (3)
Компютърна литература
Кулинарна литература (3)
Културология (8)
Лингвистика (4)
Литературознание (32)
Музика (1)
Образование
Периодични издания (18)
Пиеси (55)
Поезия (103)
Политология (46)
Психология-> (78)
Публицистика (21)
Пътешествия и пътеписи (20)
Религии и духовност-> (20)
Самоусъвършенстване (7)
Социология (27)
Справочници и енциклопедии (4)
Театрознание (8)
Философия-> (118)
Художествена проза-> (655)
Чуждоезична литература (19)
ДРУГИ (37)
Новини Напред
Роберт Валзер - В канцеларията
Роберт Валзер - В канцеларията
12,00 лв.
Бързо търсене
 
Използвайте ключови думи за да откриете книгата, която търсите.
Разширено търсене
Информация
Кои сме ние
Доставка
Защита на личните данни
Общи условия
Свържете се с нас
Често задавани въпроси
Ген. Тодор Бояджиев - Наръчник на шпионина, том 2 15,90 лв.• Тезата в основата на тази книга е, че разузнаването, освен че е втората най-стара професия в света, е част от съвременната бизнес култура. Но преди това разузнаването е първата линия на защита.
Новата роля на разузнаването се сравнява с най-модерна радарна станция, която вижда далече отвъд хоризонта, а не само до върха на собствения си нос. Ако една разузнавателна система не запали сигналната червена лампа много преди да е настъпила реална опасност и катастрофа, тя просто е демодирана и за нищо не става.
Истинско разузнавателно „прозрение“ се появява не с изготвяне на верния отговор, а с формулиране на правилния въпрос.
В един от епизодите на известния съветски филм от 60-те години „Девет дни от една година“ камерата се фокусира върху лозунг на стената на ядрен институт в Дубна: „В чест на Великия октомври да открием нова частица!“. Очевидно една система, базирана на такъв подход, не би могла да бъде ефективна. Как следва да формулираме правилния въпрос?
Една „истинска“ история, случила се с шефа на аналитичния отдел на българското разузнаване преди години, ще ни помогне да намерим отговора. Докато почивал на Южното Черноморие, една ранна утрин докато се разхождал по морския бряг и вдишвал с пълни гърди йодни пари, нашият човек настъпил с босия си крак някакъв странен цилиндричен предмет. Вдигнал го, изчистил го от водораслите и открил, че държи в ръцете си древна бутилка, запечатана със старинен восъчен печат. Разбира се, характерното за професията любопитство взело връх и печатът бил счупен. Извил се облак, който се превърнал в дух. „Спасителю мой, за това, че ме освободи от проклятието на Харун ал Рашид, имаш правото на едно свое желание. Кажи го!“
Първата мисъл на нашия човек, в съответствие с възпитанието му, естествено, била да се изяви като истински интернационалист. Тъкмо да отвори уста и да поиска вечен мир на Земята, и му дошла втората мисъл: „ООН и НАТО не могат да се оправят с някакви си Сомалия, Руанда, Босна или Косово, та този дух ли...“. Решил да бъде националист и да поиска просперитет за България. Но отново втората му мисъл казала: „А кой ще ти повярва, че ти си го направил. Нали всички партии, движения и коалиции ще ревнат в един глас, че това е резултат от тяхната градивна политика!“. И човекът решил да бъде индивидуалист.
„О, дух! Помогни ми да се почувствам истински българин! Направи така, че атрибутът на моето мъжко достойнство да достига до земята!“ „Да бъде!“, казал духът и нашият специалист усетил как краката му започнали да се скъсяват. „О, дух, какво направи? Аз ли лошо се молих, ти ли лошо ме разбра?“ От далечината долетяло: „Следващия път дефинирай по-точно ин- формационното си задание!“.
Нека да се опитаме да дефинираме общия знаменател в разузнавателните интереси на държавите и честния частен бизнес, така че, без да скъсяваме краката на националните интереси, да очертаем фундамента за мотото РАЗУЗНАВАЧИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ, ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
Живеем в свят, в който взаимозависимостта ни се задълбочава по- бързо, отколкото го осъзнаваме.
В момента повече от 25 държави са на път да създадат или да си купят оръжия за масово унищожение. Когато суперспециалисти в бившия Съветски съюз получават месечно по-малко от еквивалента на двеста долара, а определени държави предлагат заплати в много хиляди, когато бързо се развива нелегалната търговия с разпадащи се материали, бойни отрови и т.н., очевидно е, че има за какво да се разтревожим.
Когато етнически и религиозни конфликти пораждат нова вълна от международен тероризъм, когато целта може да бъде Световният търговски център в Ню Йорк - „Близнаците“, или „Даунинг Стрийт“ 10 в Лондон, или чуждо посолство в София, или черква, джамия или синагога където и да е по света, очевидно страдат и обществото, и бизнесът.
Когато човешки съдби, правителства и цели държави се командват или влияят от наркотрафиканти, това пречи и на легитимния бизнес.
Когато сме изправени пред разностранните опити на американска, италианска, руска и Бог знае още каква мафия да налага свои правила на играта, не само правителствата, но и честният бизнес трябва да се разтревожат.
Когато всяка високоразвита държава се опитва да придобие технологичните секрети на други държави, трябва да се приеме като нормално това да могат да го правят и фирмите, за да защитят своите интереси. Разбира се, в рамките на закона, търговския морал и неписаните правила на играта, наречена „икономически шпионаж“.
Когато големите продават оръжие „законно“, а малките трябва да затварят военните си заводи, защото те го „контрабандират“, има причини да се замислим дали е в национален интерес български държавници да заявяват във Вашингтон или на Голанските възвишения, че България няма да изнася оръжие.
Когато Източна Европа по пътя към пазарна икономика се превръща в удобна перачница на световни мръсни пари, има от какво да се тревожи и легитимният бизнес в страните в преход.
Когато сме изправени пред мащабни екологични катастрофи, включително и в резултат на престъпна дейност, сигурно всички ще са готови да обединят усилия, за да не позволят тяхното възникване.
И тъй като величините в общия знаменател на интересите ще се увеличават, идва времето на новия стар лозунг: РАЗУЗНАВАЧИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ, ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
Но това не може да стане нито твърде скоро, нито твърде мащабно. Още през 1988 г. френският специалист Ален Герен картинно описа близкото бъдеще на разузнаването: „Разузнавателните служби трябва да се развиват, тъй като колкото повече политическите лидери се прегръщат, толкова по-добре трябва да знаят дали партньорът иска да ги целуне или задуши“.
В статията си „Американската разузнавателна общност в ерата на гласността“, публикувана в сп. „Форин Афеърс“ през 1991 г., полито- логът Джон Карвър отбеляза: „При намаляване на военния потенциал е нужно не по-малко, а повече разузнаване... В ерата на увеличаващи се рискове разузнаването е важна форма на застраховка, а застраховката се съкращава последна“.
Президентът на САЩ Бил Клинтън през 1997 година заяви пред американския Конгрес: „Разузнаването продължава да е съществен елемент на нашата национална мощ и влияние“.
Очевидно разузнавателните институции, преди да започнат да се „обединяват“ или по-реалното - да кооперират усилията си в определени области, с неизменен приоритет най-напред ще работят за защита на своите национални интереси. В този смисъл българската поговорка ПРИЯТЕЛСТВОТО СИ Е ПРИЯТЕЛСТВО, НО СИРЕНЕТО Е С ПАРИ остава актуална и по отношение на разузнаването.
* Предговор към "Наръчник на шпионина" в 2 тома

Една книга, която ще ви покаже всичко за професията на шпионина. В книгата ще срещнете тестове, които ще ви покажат дали можете да бъдете добър шпионин или не.

Искате да проверите дали ставате за шпионин? Трябват ви 15-20 минути, за да го направите по един занимателен начин с тест, който отчита практикте на МОСАД, ЦРУ и КГБ и ще ви даде точен отговор.

Искате да проверите потенциала си за това дали можете успешно да използвате финансови стимули, за да постигнете желана или възложена ви цел> Или как отношението ви към другия пол ще помогне или разруши шансовете ви в тази професия? Също можете да го направите с приложените тестове.

Артикулът е добавен в нашия магазин на четвъртък, 19 май, 2016.
Мнения
Регистрация
E-mail адрес:


Парола:
(забравена парола)Ако не сте регистриран клиент,
можете да се регистрирате тук
Избрани книги Напред
няма избрани
Информация за издателството
Сиела
Други книги
Известия Напред
СъобщениеИзпращайте ми известия  Ген. Тодор Бояджиев - Наръчник на шпионина, том 2
Изпрати съобщение на приятел
 
Изпрати съобщение на свой познат за тази книга.
Валути
Връзки
LitClub

Copyright © 2003 - 2007 Nissim Books
Книги за деца | Книги за деца | Книги за деца | Книги за деца | Книги за деца