Книжарница НИСИМ Регистрация  Избрани книги  Покупка  
  Начало » Каталог » Политология » Регистрация  |  Избрани книги  |  Покупка   
Категории
Антикварни книги (94)
Антропология (8)
Археология (8)
Афоризми (6)
Научно-популярна литература (31)
НОВИ КНИГИ (127)
Биографии и мемоари (102)
География (5)
Детска литература (26)
Етнология, фолклор (9)
Езиково обучение, речници (10)
Eзотерика (7)
Есеистика (13)
Естествени науки (5)
Записи на CD (2)
Здравна и медицинска литература (5)
Изкуство (11)
Изкуствознание (30)
Икономика-> (41)
История-> (164)
Кино (3)
Компютърна литература
Кулинарна литература (3)
Културология (8)
Лингвистика (4)
Литературознание (32)
Музика (1)
Образование
Периодични издания (18)
Пиеси (55)
Поезия (103)
Политология (46)
Психология-> (78)
Публицистика (21)
Пътешествия и пътеписи (20)
Религии и духовност-> (20)
Самоусъвършенстване (7)
Социология (27)
Справочници и енциклопедии (4)
Театрознание (8)
Философия-> (118)
Художествена проза-> (655)
Чуждоезична литература (19)
ДРУГИ (37)
Новини Напред
Бил Брайсън - Кратка история на почти всичко
Бил Брайсън - Кратка история на почти всичко
23,00 лв.
Бързо търсене
 
Използвайте ключови думи за да откриете книгата, която търсите.
Разширено търсене
Информация
Кои сме ние
Доставка
Защита на личните данни
Общи условия
Свържете се с нас
Често задавани въпроси
Корнелиус Касториадис - Проектът за автономия 15,00 лв.• Сборникът представя за първи път на български език идеите на големия философ, повлияли на много активистки колективи в Европа и по света.
Освен основополагащи текстове за автономията, сборникът включва публични лекции и интервюта, някои ранни теоретични разработки, посветени на спора му с марксистката традиция, активистката му позиция спрямо екологичното движение, консумативната култура, расизма, политическото устройство на съвременните западни либерални олигархии и други актуални теми, разгледани през призмата на проекта за автономия.

• Автономно общество означава общество, в което колективния размисъл е достигнал своя максимум. Демокрацията е режима, в който заедно се мисли и решава какво ще се прави. Свободата в общество, имащо закони, е да имаш действителната възможност да участваш в дискусията, в разискването, във възникването на тези закони. Следователно ролята на политическото в демокрацията е да гарантира и да спомага за възможно най-голямата активност на индивидите и на групите, както в частната, така и в обществената среда. Почти всички човешки общества са неавтономни: въпреки, че всичките създават сами своите институции, те въплъщават в тези институции неоспоримата идея, че тази институция не е създадена от хората, а от нещо по-висше и че не може да се отзовава.

Ако няма автономно общество (демокрация) без автономни индивиди, това предполага политическата сфера да гарантира и да спомага за възможно най-голямата дейност на индивидите (частна сфера) и на групите (обществена сфера) и също да прави така, че всички да участват в политическата власт.

Но обществената власт в действителност е частна афера на различни групи и кланове, които си поделят властта помежду си. Основните решения винаги се взимат зад кулисите; малкото, което се изнася на обществената сцена е гримирано и манипулативно. В нашата демокрация, представителството е взело връх над разискването. Има съвсем ясно разделение между управляващите и управляваните, между доминиращите и доминираните.

Населението от своя страна се зарива в частната сфера. То изоставя обществената област на бюрократическите, управленски и финансови, олигархии. От петдесетина години се оформят нов вид индивиди, определени от алчността, фрустрацията и обобщения конформизъм. Капитализмът изглежда ней-накрая успя да изфабрикува индивида, който му съответства – вечно разсеян, без памет, без проект, готов да откликне на всички прищявки на една икономическа машина унищожаваща биосферата, за да произвежда илюзии, наречени стоки. Ние сме съучастници в тази еволюция на нашия свят.

Завинаги ли ще си останем такива? Едно нещо е сигурно – няма да увеличим шансовете на свободата си, ако постоянно следваме каквото се носи или каквото се говори, ако постоянно окастряме това, което мислим и това което желаем. Когато се борим сами, вместо да искаме от нашето правителство да направи нещо за нас; когато се организираме, дори просто за да обсъдим какво има да се прави, тогава сме в движението към автономия – индивидуална и колективна, следователно и към демокрацията.Има нужда от нас не това, което е, а това което би могло да бъде и би трябвало да бъде.

Корнелиус Касториадис / из „Направено и за правене„

• Корнелиус Касториадис е политически философ и социален аналитик, основна тема в работата му е т.нар. автономно общество. Автономията е ясното съзнание, че ние творим нашите закони и следователно, че можем и да ги сменяме.Декларацията за Правата на Човека казва в преамбюла си: “Всеки човек има правото да взима участие в управлението на обществените дела на страната си пряко или чрез свободно избрани представители.
”Но “пряко”-то е изчезнало и ние сме останали единствено с “представители”-те.От гледна точка на политическата организация едно общество се учленява в три сфери:

частния живот, семейството;мястото на среща между общественото и частното, където индивидите обсъждат, обменят, образуват сдружения, предприятия… мястото, където се упражнява политическата власт.

Артикулът е добавен в нашия магазин на вторник, 02 декември, 2014.
Мнения
Регистрация
E-mail адрес:


Парола:
(забравена парола)Ако не сте регистриран клиент,
можете да се регистрирате тук
Избрани книги Напред
няма избрани
Информация за издателството
Други книги
Известия Напред
СъобщениеИзпращайте ми известия  Корнелиус Касториадис - Проектът за автономия
Изпрати съобщение на приятел
 
Изпрати съобщение на свой познат за тази книга.
Валути
Връзки
LitClub

Copyright © 2003 - 2007 Nissim Books
Книги за деца | Книги за деца | Книги за деца | Книги за деца | Книги за деца